Etiketter

fredag 8 mars 2013

LEGO Robot dagbok

Dag 1:

Idag har vi programmerat lite på våran robot. Vi gjorde så att den körde framåt, spelade upp ljud och svängde. Den svängde dock lite mer än vad man ville. Vi provade att svänga med den med både grader och sekunder, inget funkade. Kanske kan vi lösa problemet nästa gång. Att programmera var roligt, men ganska svårt eftersom att våran robot inte riktigt gjorde vad vi sa åt den att göra.

Kör framåt:
Att köra framåt var lätt som en plätt. Man skrev helt enkelt i hur länge man ville att den skulle köra framet med antingen rotationer eller sekunder.

Sväng:
Att svänga blev lite svårare. Roboten, våran robot i alla fall, svängde lite hur den ville. Om man skrev att den skulle svänga tillexempel 180 grader, så kunde den svänga åt nästan vilket håll som helst.

Ljud:
Att spela upp en liten ton var ungefär lika lätt som att få den att köra framåt. Dock hörde man inte ljudet så jätte tydligt. Det fanns ett stort sortiment att välja olika ljud filer ifrån. Man kunde tillexempel ge sig själv beröm med 'Good Job!' efter att man hade kört det man hade programmerat.

TIPS:
1 sekund sväng = 270 grader (3/4 varv).

Alla svängar man programmerar tar roboten endast upp som hälften.

Tänk på att börja med det lilla hjulet rakt fram.

Om man svänger mycket så kommer det lilla hjulet inte riktigt kunna hänga med, alltså bör du ta några extra grader (ungefär 5-20) åt det håll du vill svänga efter första svängningen.

Dag 2:

Idag har vi kört 'Räddnings uppdraget'. Det gick ut på att programmera sin robot att köra så nära en gubbe som möjligt utan att köra över honom. Först gick det inte så bra eftersom att vi hade programmerat in fel hastighet. Vårat andra försök blev mer lyckat när vi kom endast 2 cm från gubben. Den svängde dock lite och den har en jobbig fram-och-tillbaka grej när den ska stanna, vilket gjorde att vi inte kunde programmera den väldigt exakt. Detta händer på alla hastigheter (Robot 7). Måttet mellan gubben och roboten var 143 cm.

Försök 1:
VI hade fel hastighet. Vi tog 75 istället för 50. Våran stackars astronaut blev brutalt överkörd av vår rymd-räddare. Endast 1 mer i hastighet kan ändra resultatet mycket.

Försök 2:
Den här gången överlevde vår astronaut. Roboten stannade cirka 3 cm ifrån målet, vilket var bra eftersom att vår robot hade sin lilla fram-och-tillbaka grej.

Dag 3:

Idag har vi kört med vår robot i en fyrkant. Först fick vi ta och läs igenom sida 25 i häftet och sedan kollade vi igenom nummer 8 i själva programmet, som var en guide för att kunna köra runt i en fyrkant.
Efteråt fick vi testa den nya 'loop' ikonen som man då använde för att få roboten att gör samma rörelse ett önskat antal gånger. Våran robot klarade det nästan med det som nummer 8 sa till oss att göra. Vissa robotar svängde nämligen lite åt andra håll, så att man var tvungen att programmera om den några grader åt ett annat håll. För att lyckas helt behövdes endast små justeringar.

Försök 1:
Roboten svängde nästan helt rätt. Felet verkade vara att i slutet, den svängde lite för mycket åt vänster. Den här gången hade vi följt ritningen helt. Den var inte helt där den startade.

Försök 2:
Den här gången ändrade vi på lite saker. Vi, jag och Erik, la till en kör metod framåt så att banan skulle rätta till sig och sen en bakåt så att den skulle hamna precis där roboten hade varit från början. Det funkade nästan. Video nedanför.

Dag 4:

Idag har vi hållit på med trycksensorer. Vi började med att bygga dom och sedan provade vi dom. Just vår trycksenor fungerade ej, när vi sedan bytte ut själva senorn gick det bra.

Sensor 1:
Den kraschade in i väggen och fortsatte köra, den ville inte lyssna till sensorn. Istället åkte den in i väggen utan att stanna.

Sensor 2:
Nu gick det bättre. Den körde in i väggen och sensorn funkade. Det måste ha varit något konstigt med den första sensorn eftersom att det gick bra nu. Vi hann inte testa något annat med vår sensor.