Etiketter

torsdag 17 november 2011

Svenska sagan

Jag vaknande på morgonen av att jag hörde ett skrik från dammen, det var far som hade fått en 8 kilos gädda. Han fiskar ofta så att det blir mat till familjen. Jag är det ända barnet i familjen sedan pesten kom och tog mina två bröder och min syster. Mitt jobb är hos Mr. Bonde på herrgården Mjölkvik.

Mjölkvik är en enorm herrgård med tusentals drängar och pigor, alla har dom olika jobb.  Jag jobbar tillsammans med 14 pigor och 17 drängar med att kärna smör och jag tjänar 10 riksdaler i veckan. Allt som görs på gården säljs alltid efteråt på marknaden.

Jag ser ganska fattig ut; brunt hår, beiga byxor, brun väst och en svart mössa. Mitt namn är August.

En vanlig dag för mig; Jag vaknar, tar på mig kläder, äter frukost, går till Mr. Bonde, börjar kärna smör, äter lunch, kärnar mer smör, går hem, äter middag, går och lägger mig. Men nu ska jag berätta vad som hände idag; först vaknade jag, som jag berättade, av att far fångade en gädda. Sen skulle jag äta frukost, gröt så klart, då kom det en liten man som sa att han hade kommit från staden 12 kilometer bort. Han frågade om han kunde stanna hos oss och arbeta för mat. Mor sa ja och han fick stanna. På vägen till Mjölkvik såg jag en ko ute på vägen, med en dräng springandes efter. Jag såg att den kom mot mig så jag försökte ta den, men misslyckades. Jag sprang då efter den och lyckades få den lugn. Drängen kom och tackade för att jag hade fångat kon och sa att han hette Börje. Vi pratade en stund och kom fram till att vi jobbade på samma gård, så vi gick tillsammans dit. När vi väl kom fram gick han till åkern, där han jobbade, och jag gick och började kärna smör. När jag hade stått och kärnat i några timmar så var det rast (ja, Mr. Bonde var en snäll man). Jag och Börje träffades utanför hagen och pratade lite, men då såg jag. Han var alldeles blodig på ryggen. Jag frågade honom vad som hade hänt, då sa han att han hade blivit slagen av dom andra drängarna ute på åkern. Innan han hann berätta mer ringde det i en liten klocka som betydde att vi skulle börja jobba igen. Men när jag kom till min station hade det börjat brinna! Jag skyndade mig bort till Mr. Bonde och berättade. Han sprang ut för att se. Han kallade till sig alla drängar för att försöka få bort elden, men det gick inte. Vi som jobbade med att kärna smör blev flyttade till... åkern.

Det första som hände när jag kom ut på gården var att jag blev slagen av några av drängarna, inte så att det började blöda någonstans men ont gjorde det. Jag sprang över till Börje. Han sa att han skulle rymma och frågade om jag ville följa med. Jag sa att han skulle få ett svar imorgon. Nästa dag när jag kom så kom Börje fram till mig.
-Har du bestämt dig än? sa han.
-Ja, jag följer med, sa jag.
-Vi rymmer vid lunch, sa Börje
När det väl var lunch letade jag upp honom och så sprang vi så fort vi kunde iväg. Allt vi hade med oss var kläderna vi hade på oss, 150 riksdaler var och några blödande sår vi hade fått av de andra drängarna på åkern innan lunch.

Börje hade fixat en häst och vagn. Nu red vi mot staden Stockholm, en stor stad hade jag hört. Det var 12 mil till Stockholm så vi stannade tre gånger på olika gårdar och butiker och köpte mat och godis. Jag köpte totalt två brödlimpor och fyra kolor, som kostade sammanlagt 3 riksdaler. När vi väl var framme var det fredag, och klockan var sju. Vi hittade ett billigt värdshus och sov där över natten.
 
Nästa morgon var vi uppe tidigt för att leta jobb. Jag gick till en fabrik medan Börje gick till ett apotek för att köpa någonting mot alla infekterade sår vi hade fått. På fabriken fanns det inget jobb ledigt men ägaren kunde sälja mig ett hus billigt. Huset fick jag för 100 riksdaler och det låg nästan bredvid värdshuset. När jag skulle gå till apoteket och hämta Börje såg jag honom inte i affären. Jag frågade killen som stod i disken om han ens hade varit här, killen sa att han hade varit här, men han hade även fått ett jobb här, och så frågade han mig om jag också ville ha ett jobb på apoteket med en lön på 10 riksdaler i veckan, jag vet det är lika mycket som på gården! Jag tackade så klart ja och gick till värdshuset.

I värdshuset hittade jag Börje i vårt rum, han berättade att han hade fått ett jobb på apoteket, och jag sa att jag också hade fått ett jobb på apoteket men även att jag hade köpt oss ett hus. Vi vandrade iväg till huset som var ganska nära värdshuset. Huset var ganska litet men skulle säkert räcka till oss. När vi gick in i det tyckte vi att det såg mindre ut från utsidan. Det skulle kunna få plats ännu en person i huset om vi så ville.

Nästa dag gick vi till vårt nya jobb på apoteket. Ägaren som hette Hans sa att jag skulle få börja med att få stå i kassan. Börje fick ta emot alla kunderna som kom in. Idag var det 37 stycken kunder som skulle köpa något.

Sen skulle jag gå över torget för att skaffa några ingredienser till nästa dag när jag såg tre kvinnor som stod och sjöng om hur jobbigt deras liv var. Men då kom prästen och började tala om vad kyrkan kan ge, det kan ge dig frälsning, men då började en man prata om att alla är lika mycket värda och att vi ska protestera mot dom rika och kungen. Det var även en man där som sa att man kunde emigrera till Amerika och få gratis odlingsmark där! Jag tänkte att Amerika verkade bra.

Nu gick jag till mitt och Börjes hus. Börje höll på med middagen, det skulle bli potatis. Börje hade hört att man kunde resa till Amerika och få lite jord att odla på. Jag sa att jag också hade hört det och var lite sugen faktiskt, men vi hade ju precis köpt huset och fått jobb.

Nästa dag på apoteket sa Hans att han skulle flytta sin affär till Amerika och frågade oss om vi skulle vilja följa med honom dit. Han sa även att han skulle betala resan dit. Vi sa att vi skulle tänka på det tills imorgon. Morgonen efter hade vi bestämt oss. Vi skulle resa till Amerika! Vi gick till apoteket och träffade Hans. Vi sa att vi hade bestämt oss för att följa med till Amerika. Hans blev glad och sa att vi skulle gå hem och packa väskorna.

Väl hemma packade vi våra väskor med allt vi ville ha med oss. Jag tänkta att det vore onödigt att bara låta huset stå, så jag gick till torget. På torget lyckades jag faktiskt sälja huset för 50 riksdaler. När huset var sålt gick vi till båten. Vi skulle segla till Amerika...

4 kommentarer:

 1. Jag tycker du har tagit stycken väldigt bra.

  SvaraRadera
 2. Du kunde ha skrivit lite mer om vad som hände med dina syskon så att du får lite mer och du kan skriva lite mer detaljerat om vad du arbetar med och vad du gör när du inte arbetar. Du kan skriva om det är mycket skog eller om det finns någon flod i närheten och du kan skriva om det finns en stad nära som ni kanske får gå till ibland och använda era riksdaler till att köpa något.

  SvaraRadera
 3. Jaha. Bra historie. Vilket jag märkte att du inte tyckte om min enligt din kommentar. Det var roliga namn t. ex. Mr. Bonde. Varför slogs drängarna (är det inte bondens jobb)? Mr. Bonde måste vara rik om han har råd att ge tusen människor mat och 10 riksdaler varje vecka. Kunde du inte skriva vart han fick alla pengarna ifrån? Du kunde ha med miljöbeskrivningar i berättelsen. Varför slog dem andra drängarna August? Var det på grund av elden, att han var med Börje eller något annat? Förlåt att min kommentar är jobbig.

  SvaraRadera
 4. Inträdesbiljett:

  Mål: Att det skulle bli en lång berättelse.
  Detta blev jag nöjd med: Den blev ganska och ganska bra.
  Detta ska jag tänka på till nästa gång: Skriva ännu längre och ännu bättre.

  SvaraRadera