Etiketter

tisdag 12 november 2013

SO Religion

Inom buddhism är en kvinna lika mycket värd som en man i de flesta länder. Båda könen har samma skyldigheter och båda kan uppnå nirvana lika lätt. I vissa länder som i t.ex Indien måste kvinnan dock byta kön innan hon kan helt uppnå nirvana. Men i kristendom så skulle kvinnorna arbeta hemma och kunde t.ex inte bli präster tills sent 1900-tal.

Inom buddhismen så har man på sig (insert the monk clothings name here). Man rakar även av sig håret. Men inom kristendomen beror kläderna på om man är munk eller nunna. Om man är munk rakar man också sitt huvud i en ritual, men man lämnar lite för att det ska likna Jesu törnekrona. Munkar ka ha olika kläder men oftast har de på sig kläder som liknar de buddhistiska munkarnas fast svarta. 

Kvinnans ställning i Thailand (det mest buddistiska landet i världen):

Ibland gifts kvinnorna bort mot sin vilja. Detta var vanligare förut, men händer fortfarande. Barnen lämnar ofta landet för att hitta jobb någon annanstans och vill därför inte bli kvar på grund av ett oönskat giftermål. Förut såg man ner på kvinnor som gifte sig utomlands sedan, men nu ses dom upp till. Förut i Thailand var man tvungen fråga kvinnas föräldrar om lov innan man kan kyssas/hålla handen/etc. Men nu är det mer vanligt att man inte ger upp hela sitt liv åt den första bästa. Det är även mer vanligt att man har sex innan man gifter sig. 

Thailändare är också väldigt blyga. De närmar sig aldrig någon främling om dom är ensamma. Man kan även bli överraskad över hur man ser ut i utlandet (t.ex skägg, färgat hår, etc).

Det debatteras mycket om att kvinnan i Thailand ska ha mer rättigheter. Till exempel får endast en kvinna göra abort om hon har blivit utsatt för kemikalier som kan medföra missbildningar på barnet eller om man har blivit våldtagen. 
De thailändska kvinnorna är kända för att vara blyga, de närmar sig aldrig någon om de är ensamma. Om de ändå skulle göra det så är det i de flesta fall någon speciell de vill prata med. En kvinna kan däremot le mot främlingar, vilket menas som en hälsning. 

I Thailand har kvinnor fortfarande svårt att komma in i regeringen och liknande. År 2003 var endast tre av de 35 regerings medlemmarna kvinnor. Ofta flyttar kvinnor utomlands för att kunna jobba oberoende, vilket är ett sätt att stödja sin familj. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar